Bu ehliyet sınıfına sahip olan sürücüler
Otomobil(B)
Kamyonet(B)
Ayrıca:
Traktör(F)
Motor bisiklet(M)
ATV(B1)
kullanacaklara verilen ehliyet çeşididir.
Eğer istenirse bu ehliyet tipinde otomatik vites araç kullanmak için sürücü kursuna başvuru yapılabilir. Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da var. Özellikle direksiyon sınavlarından gözü korkmuş sürücü adayları otomatik vites ehliyet alma yönünde tercih yapabiliyor. Otomatik vites için başvuru yapacaklar manuel araçları kullanamıyor. Manuel araç kullanabilmek için teorik sınava girmeden sadece diresksiyon eğitimlerini alıp direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Tabi ki masraflı iş.
2016 Yılı öncesinde taban fiyat uygulaması yoktu. 2016 yılı itibariyle başlayan uygulamayla birlikte bütün sürücü kursları il genelinde aynı fiyatı uygulamak zorunda. 2019 yılında da taban fiyat uygulaması devam etmektedir. Bu nedenle eskiden kriter sürücü kursunun fiyatı iken artık kalitesi ön plana çıkıyor. Mahallenizde, ilçenizde veya ilinizde hangi kursa giderseniz gidin sürücü kursları size aynı fiyatı verecektir. Bu nedenle sürücü kursunu seçerken kalitesini araştırmanızı öneririz. En kurumsal sürücü kursunu seçmeniz faydanıza olacaktır.
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Eski sürücü belgeniz varsa fotokopisi
Öğrenim durumunuzu belirten bir belge veya diplomanız
6 Adet fotoğraf
Sürücü olur sağlık raporu
Kan grubu kartı
Adli sicil kaydı beyanı- Sürücü kursunda doldurulacak.
Adres beyanı-Sürücü kursunda doldurulacak.
Sözleşme-Sürücü kursunda doldurulacak.
Belgelerinizi hazırlamadan evvel öncelikle sürücü kursuyla görüşmelisiniz. Ödemelerinizi yaptıktan sonra sürücü kursunun vereceği teorik eğitimlere katılacaksınız. Eğitimler sonunda merkezi olarak Ehliyet sınavları yapılmaktadır.
– 50 soru sorulur. Her soru 2 puandır. En yüksek puan yüzdür.
– 35 Doğru cevap vermek gerekir. Yanlışlar doğruyu götürmez.
– Bu sınava katılıp 70 puan almalısınız.
– Sınav 1 saat sürer.
– 14 Saat direksiyon dersi alınır.
Not: Daha önce ehliyet belgesine sahip olanlar direksiyon eğitimlerini alıp direk direksiyon sınavına girerler. Aynı zamanda İlk defa ehliyet alanlar stajyer sürücü olurken, daha önce ehliyeti olanlar stajyer sürücü olmuyor.
– En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Fakat ilkokul mezunu olamayanlar halk eğitim merkezlerinde açılan eğitimlere katılarak da alacakları belgelerle ehliyet için başvuru yapabilir.
– 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.